неделя, 10 януари 2016 г.

Цели и мотивации


Нанси, Creative Writing Now”
можете да прочетете и тук 


Какви да бъдат вашите писателски цели за 2016 г.? Ето няколко предложения:




1) Опитайте нещо ново. Можете да опитате да пишете в различен жанр (например фентъзи, криминален, мемоари, поезия) или да пишете за различни видове герои и теми. Заемете се с предизвикателство, което ви вълнува..

2) Четете за вдъхновение. Четете този жанр, в който искате да пишете – романи, поезия или разкази. Четете книги, които ще ви напомнят магията на чудесното писане, как те могат да създават нови светове и нови начини, по които да погледнете на тях. Четете книги, които да ви накарат да напишете нещо толкова чудесно. И после го напишете.

3) Бъдете безстрашни. Бъдете смели. Позволете на самите себе си да експериментирате, да допускате грешки. Ето как ще израстнете като писател. Запомнете, че не трябва да показвате какво пишете на никого друг, докато не сте готови. Възползвайте се от предимството на уединението и напишете това, което наистина искате да пишете.
4) Наречете себе си писател. Не трябва да казвате на другите, че сте писател, ако не искте, но го кажете на самите себе си. Запомнете, че не ви е нужно ничие разрешение за да пишете. Няма изпит, който да трябва да вземете. Ставате писател само с писане.

5) Отнасяйте се към писането си като към нещо важно. Писането ваша мечта ли е, ваша страст? Тогава му отделете онова място във вашия живот, което заслужава. Организрайте другите неща около писането си, вместо да правите обратното.

6) Забавлявайте се. Позволете си да бъдете погълнати от думите, от думите,които създавате на страницата. Нека писането бъде бягство, удоволствие. Играйте се. Щом се забавлявате с това да пишете нещо, вероятно ще има други, които да се насаладят на прочита му.

7) Живейте живота, който искате. Единственият начин да осъществите мечтите си е като действате. Колкото повече чакате, толкова повече време ви се изплъзва. Направете няколко малки крачки, но в посоката, в която искате да отидете. Това е вашият живот. Решете как искате да го прекарате и започнете сега.

Трябва ви мотивация, за да започнете? Ето пет причини, за да пишете:

1) за да изразите себе си
Споделете най-доброто от себе си. Подминете незначителните неща и бърборенето за това, кое е важно. Изразете тайните си чувства и възприятия, които не са подходящи за любезни разговори. Покажете личното си виждане за света, което е неповторимо.

2) за да се забавлявате
Писането е предизвикателство, приключение. Когато сте в разгара му, може да се почувствате изцяло погълнати. Пишете, за да добавите цвят, вълнение и смисъл към дните си.

3) за да си имате компания
Никога няма да се чувствате самотни, тъй като пишете. Писането е разговор – с вас самите, с бъдещия ви читател, с книгите, които са ви вдъхновили. Можете също така да създадете герои, които оживяват във въображението ви.


4) за да изживеете и нечий друг живот
В реалността има ограничения. В писането можете да бъдете всеки и всичко. Можете да опитате различен човек, да станете различен човек за мало, да се прехвърлите на други място или в друго време.

5) за да развълнувате други хора
Предложете писанието си като дар за другите. То може да развълнува хората, да ги накара да почувстват наситени емоции, да поддържа страстта им цяла нощ, докато прелистват страниците. Можете да създадете герои, за да им правят компания. Можете да обогатите нечий живот и да го направите по-красив.

Щастливо писане!

Нанси

Няма коментари:

Публикуване на коментар