неделя, 27 декември 2015 г.

Как да пишем интригуващи разкази

Стефани Норман, Bookbaby"
снимка - steven-montano.com
част от "Неделно четиво за писатели"




Писането на разказ може и да не отнема същото време и енергия каквито един роман, но по-кратката форма има свои собствени предизвикателства, а именно – да създадете смислено четиво за кратък период от време и върху ограничен брой страници. Следващите четири съвета могат да ви помогнат да се съсредоточите върху това как да напишете разказ.

Разказите са една от най-популярните литературни форми както за автори, така и за читатели. Въпреки че са нужни много повече време и усилия за създаване на книга или роман, разказите имат своята артистична стойност и тяхната елегантна непринуденост ги прави да изглеждат лесни за писане, което не е съвсем така.

Не мога да се въздържа и да не припомня легендарния случай, свързан с Хемингуей. Той се обзаложил с няколко свои пишещи приятели, че ще може да създаде разказ, който съдържа само шест думи. Те му казали, че това е невъзможно, но все пак парите били сложени на масата и Хемингуей написал нещо на една салфетка, а после го подал на другите писатели да го прочетат: „For sale: baby shoes, never worn." (класика - няма нужда от превод)

Има и други примери като този, които могат да потвърдят простата сила на разказа откакто свят светува, но нека се фокусираме върху това как да напишем разказ и какво можете да направите, за да дадете живот на разказа си. Ето ги четирите основни съвета, които да ви помогнат в това..

1. Започнете с един единствен детайл

Има редки случаи, когато една завършена история ще се разкрие сама пред вас веднага, като започне от края. По-често, ще се натъквате на малки парчета от пъзела, които могат да бъдат какво ли не – от дадено събитие, около което се върти цялата история, през името на главен герой или физическите му характеристики, до място или може би само специфична фраза или дума, която искате да използвате в даден момент от историята.

Един от начините да стигнете до идеите за дадена история е да запишете връхлетелите ви хрумвания, тъй като вдъхновението е деликатно нещо, за което се знае, че лумва за момент и толкова бързо загасва, така че уверете се, че сте винаги подготвени да запишете идеите, които изскачат в главата ви. Разбира се, можете същото така да превърнете реалния живот във вдъхновение, особено когато въпросът опира до развиването на вашите герои.

2. Конфигурирайте историята си незабавно

Поради компактния си формат, разказите не позволяват да разпрострете изложението си нашир и надлъж, нито да имате дузина герои или криволичещи обрати. Това означава, че би трябвало да се съсредоточите върху това да подсигурите на читателите цялата им необходима информация веднага и да конфигурирате историята си още от първото изречение. Уверете се, че читателите ви могат да проследят случващото се, както и времето, мястото и всички герои, които съдържат историята в себе си.

Просто поставете всяко едно изречение така, че да придвижи разказа напред или да развие героите си. Като говорим за герои, имайте предвид, че тази специфична литературна форма позволява само няколко плътни героя, които допринасят за цялостния наратив. Същият този подход би трябвало да се пренесе и върху събитията, тъй като те се случват в период на ден-два, няколко часа или дори минути и се случват в една или две сцени.

3. Създайте достоверни герои

Ключът към това да придадете реалистично звучене на историята си и да я направите достоверна е да не спестите нито един порок или недостатък на героите. Ако не сте сигурни как да направите това, изберете си герой и напишете списък на всичките му отличителни черти и определения за него като име или псевдоним, любима храна, мястото, на което е роден или физическите недъзи, така че да изглежда реален.

Отново – когато се целите в реализъм, трябва да избягвате да създавате безгрешни герои. Всъщност, защо не се позабавлявате като създадете герой, който е дълбоко повреден или дори има отблъскващи характеристики? Ако мислите, че на читателите ще им е трудно да се идентифицират с герой, който прави съмнителни морални избори от време на време, помислете за Батман, който е почти психотичен в своите преследвания на престъпниците или за серийния убиец Декстър от едноименния телевизионен сериал.

4. Направете го кратко, но съдържателно

Кърт Вонегът има страхотен съвет към писателите: „Използвайте времето на един напълно непознат човек по такъв начин, че той или тя да нямат усещането, че това време е загубено.” Един разказ не ви дава достатъчно пространство за изработване на психологически обрати отвъд действията на героите, но все пак би трябвало да постигнете усещането за завършеност. Читателите би трябвало да разберат откъде идва кулминацията на сюжета. Нужно им е осъзнае какво иска протагонистът и защо прави значителни морални избори, които бележат вашата история. Въпреки че не трябва да се стремите да задоволите всеки вкус със своя разказ, читателят трябва да си тръгне след прочита на творбата ви и да има усещането , че си е струвало да им отдели време и усилия.


За да станете велик писател

Без значение дали пишете разкази, романи или сценарии, тези три съвета могат да ви помогнат да подобрите начина си на писане.

1. Позволете на някого друг да прочете историята ви

Въпреки че вие сте авторът и заставате зад творбата си на 100%, винаги е добра идея да включите свеж поглед върху нея и да получите някаква обратна връзка. Това не само ще ви позволи да погледнете на историята си от различна перспектива, но конструктивната критика ще ви помогне да избегнете капана да се влюбите в собственото си произведение и да мислите за идеите си като за твърде безценни.

Този поглед може да бъде на ваш приятел, който също е автор и на когото се възхищавате или приятел, на когото можете да се доверите, че ще ви осигури обективна обратна връзка. Не се фокусирайте само върху позитивите, които получавате. Обмислете нещата, които не са харесали, без да ги приемате твърде лично (това понякога е трудно). Накрая, това все още си е вашата история, което означава, че вие сте този, който ще вземе крайното решение.


2. Дръжте на това, което правите

Подгответе се да срещнете някои блокади по пътя да станете автор. Ще преживеете писателска криза, суша, ще минете през различни редакции, елиминиране на герои, представяне на нови, промяна на края, през това да мислите за себе си като за най-лошия писател на света и дори до решения да се занимавате с всичко друго, освен с писане.

Тези усещания са напълно естествени и само защото не ви се е получило още на първа чернова, не означава, че сте лош писател. Запомнете – писането не е състезание. Въпросът не опира само до това да стигнете първи до финала. Важното е да сте в състояние да разгърнете възможно най-голяма част от творческия си капацитет и да измайсторите нещо, с което да се гордеете и което да развълнува читателите ви.

3. Четете разкази на признати майстори

Този съвет може да не е свързан пряко с решаването на проблема ви, но е най-добрият съвет в дългосрочен план, който някой може да ви даде. За да ви се изясни по-добре как работи един разказ, потопете се в творби на автори, които са предпочитани – такива кто Филип К. Дик (a.k.a. Ричард Филипс, б.пр.), Чарлз Буковски, Хемингуей, Чехов и Бредбъри.


Забележете, че всеки един от тези писатели е подходил към формата на разказа от различен ъгъл, което означава, че четенето на творбите им ще ви помогне да разширите способностите си и ще ви позволи да пишете в разнообразни стилове. Обърнете внимание на някои от техните решения, които помагат за придвижване на сюжета или на начина, по който разкриват героите си или изграждат своята мотивация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар