неделя, 29 ноември 2015 г.

Метод на снежинката за проектиране на роман, ч.1

на Ранди Ингерменсън (със съкращения)

             част от "Неделно четиво за писатели"

 

Писането на роман е лесна работа. Написването на добър роман е трудно. Такъв е животът. Ако беше лесно, всички ние бихме били автори на бестселър и носители на  литературни награди.
Честно, има хиляди различни хора, които могат да ви разкажат как да напишете идеалният роман. Има хиляди различни подхода. Най-добрият е този, който ще ви свърши работа лично на вас.

В тази статия, бих искал да споделя с вас това, което ми върши работа на мен. Издал съм шест романа и спечелих около дузина награди за моите творби. Преподавам изкуството на писането на писателски конференции. Една от най-популярните ми лекции е: Как да напишем роман като използваме това, което аз наричам „Метод на снежинката”

Тази страница е най-популярната от моя уебсайт и има над хиляда посещения на ден, така че можете да се досетите, че много хора я намират за полезна. Но вие може и да не сте от тях и това не е проблем за мен. Прегледайте я, решете какво ви върши работа и игнорирайте останалото! Ако тя предизвиква позивите ви за повръщане, аз няма да ви се обидя. Различните писатели са различни. Ако пък моите методи ви свършат работа, ще бъда щастлив. Аз ще дам най-доброто от себе си, за да организирам нещата, но вие сте тези, които ще отсъдите какво ви върши работа най-добре. Забавлявайте се и... напишете своя роман!

 

Важността да се проектира
Добрата литература не просто се случва, тя се проектира. Можете да свършите това преди или след като напишете романа си. Правил съм го и по двата начина и силно вярвам, че ако изберете първото, ще работите по-бързо, а това ще доведе до по-добри резултати. Да проектирате е трудна работа, така че е важно да намерите ръководния принцип предварително. Тази статия ще ви даде могъща метафора, която да ви направлява в проекта ви.
Фундаменталният въпрос е този: Как да проектирате романа си?
От години, аз бях софтуерен архитект и работех по големи проекти. Пишех романи по същия начин, по който и софтуеър – като използвах „метафората на снежинката”. ОК, каква е метафората на снежинката?
В началото на статията виждате сладурскя шаблон, наречен снежинка-фрактал. Не казвайте на никого, но това е математически обект, който се изучава. Но за нашите цели, тя е просто яка графика на снежинка. И се прави стъпка по стъпка така:



Уверявам ви, че така и се проектира роман – започваш от нещо малко, надграждаш го, докато не заприлича на история. Част от това е креативен процес и не мога да ви науча как да го правите. Но част от работата е просто да се справите със своята креативност – да я организирате в добре структуриран роман.
Ако сте като повечето хора, вие прекарвате много време в обмисляне на романа си, преди дори да започнете да пишете. Можете да направите някои проучвания. Мечтаете си за момента, в който историята ще бъде завършена. На ръба на нервна криза сте. Започвате да чувате гласовете на различните герои. Мислите си за това, което е книгата – Голямата Тема. Това е съществена част от всяка книга, която аз наричам „композиране.” Това е неформален процес и всеки писател го прави по различен начин. Ще приема, че вие знаете как да композирате идеите на историята си и че вече тя е узряла в съзнанието ви, че вие сте готови да седнете и да започнете да пишете романа.

 

 

Десетте стъпки

Преди да започнете да пишете, трябва да се организирате. Трябва да запишете всички тези чудесни идеи във форма, която можете да използвате. Защо? Защото паметта е несъвършена и може да е оставила доста дупки в историята ви – дупки, които трябва да запълните, преди да започнете да пишете. Ето го и моят процес от десет стъпки. Използвам го при написването на романите ми и се надявам, че ще ви помогне.

Стъпка 1) Отделете си един час и напишете резюме на романа си в едно изречение. Нещо като: „Физик-шарлатанин пътува назад във времето, за да убие апостол Павел” (това е резюме на първия ми роман, „Престъпление”). Това изречение ще ви помогне и занапред като инструмент за продажба в рамките на десет секунди. Това е голямата картина, аналогът на големия триъгълник в снимката на снежинката.
Когато по-късно предлагате книгата си за издаване, това изречение би трябвало да се появи първо. То е, което ще продаде книгата ви. Така че, направете най-доброто, на което сте способни.
Ето някои съвети как да направите добро изречение:
. Колкото по-кратко, толкова по-добре. Опитайте с по-малко от 15 думи.
. Без имена на героите, моля! По-добре да кажете „отвлечен акробат”, отколкото Джейн Доу.
. Кой герой има най-много за губене в тази история? Сега ми кажете какво може да спечели.
. Прочетете онлайн примери за блърб от списъка на бестселърите, за да научите как да го направите. Да напишете описание с едно изречение е изкуство.

Стъпка 2) Сега отделете още един час и разширете това изречение до цял абзац, описвайки композицията, сериозните бедствия и края на романа. Това е аналогът на втория етап от създаването .на снежинката. Харесва ми да структурирам историята като „три бедствия плюс край”. Всяко едно от бедствията отнема четвърт от книгата, а краят – още една четвърт. Не знам дали това е идеалната структура, тя е въпрос на личен вкус

Ако вярвате в тази структура, то имайте предвид, че първото бедствие отговаря на края на Действие 1. Второто – на средата на Действие 2. Третото е краят Действие 2 и форсира Действие 3, което затваря кръга. Добре е, ако първото бедствие е придружено от външни обстоятелства, но мисля, че второто и третото би трябвало да е причинено от опитите на протагониста да „оправи нещата”.

Можете да използвате този абзац в предложението си. В идеалния вариант, той има пет изречения. Едно за основата и историята като цяло. По едно за всяко от трите бедствия. И накрая, едно за края на историята.  И не бъркайте този абзац с онзи, за задната корица. Последният би трябвало да обобщава само първата четвърт на историята.

Няма коментари:

Публикуване на коментар