неделя, 11 октомври 2015 г.

Първата дума

(със съкращения)
от Стивън Шпац, BookBaby

част от

Всяко пътешествие започва с първата стъпка. Всяка история започва с първата дума. Тогава, всичко е въпрос само на завършване на книгата.
Следващия месец аз започвам собственото си пътешествие – да напиша втората си книга.

Когато написах първата си книга „Краят – и сега какво (6 стъпки за това как да представите ръкописа си на пазара след шест седмици),” аз нямах никакъв план или чернова, които да насочват пътешествието ми към завършването на книгата. Аз изцяло разчитах на стратегията си „Движение с повишено внимание”, предадена ми по наследтво.


Каква е моята стратегия? Радвам се, че попитахте

Започва се с вдъхновение. Да създам съдържание, което ме интересува и, надявам се, интересува потенциалния читател.
Професията на писателя изисква потене. Това е работа, дяволска работа понякога.
Признавам, че ще имам периоди на раздразение, когато ми е писнало от всички тези дяволски неща и си взимам (кратки) почивки от този процес.
В края на краищата, нужна е решителност. Дръжте под око наградата.
Резултатът беше 50 000 думи нехудожествена литература, писана на пресекулки в продължение на осем месеца. Аз научих много за самия процес на написване на книга по време на това преживяване. Научих много и докато разговарях с авторите от “Book Baby” за това как те осъществяват собствените си пътешествия. Този път вече ще бъда по-добре екипиран, за да свърша работата като използвам блога на Нина Амир, за да си заема било стратегия, било някаква друга техника за завършване на книга.

Ето някои от съветите за писане и идеите, които събрах през последната година:

Мястото, мястото, мястото
Намерете своето място за писане. Сигурно е възможно да бъдете креативни навсякъде – седейки в метрото или стоейки на опашка, но за по-дълъг период от време и за по-последователна креативност, ще напишете най-добрата си творба на място, където пишете редовно. Това ви помага да влезете в точната рамка на мисълта веднага щом седнете. Или може би е повече от едно място. Аз си имам три – усамотено ъгълче в една местна библиотека и две различни кафенета. Запазете си място, където не правите нищо друго, освен да пишете и можете да дадете начален тласък на креативността.

Кое време е добро за Вас?
По-важното от това „къде” е  - „кога”. За мен, вероятно, това ще бъдат онези 45 минути по-ранно ставане, през които ще напиша няколко абзаца, преди да отида на работа. Да принудиш себе си да ставаш в 5 сутринта не е решение за всички. На мен ми върши работа, защото нямам друг избор, освен да съсредоточа вниманието си през тези часове на зазоряване. Има всякакви видове писатели – които пишат след работа, които пишат по време на обедната почивка, писатели, които пишат на малки порции и т.н. Следете пиковете си на енергия в продължение на седмица или две и открийте кое е най-доброто време за писане и тогава фиксирайте времето в календара си, когато ще имате време за себе си.

Добавете интервални тренировки към писането си
Някои писатели, които познавам включват кратки писмени спринтове в писателското си ежедневие. Ето как: използвайте обикновен кухненски таймер, за да пишете без прекъсване. Настройте го за пет минути и пишете колкото можете повече. Възможно е да се самоцензурирате по-малко, докато пишете всичко, което Ви хрумне и да редактирате по-късно. Въпросът не опира до качеството през това кратко време, през което ще удряте по клавишите. Позволете си да пишете няколко не до там добри абзаца или страници. Ще имате много време да се върнете към тях и да ги редактирате по-късно.

Четете, ако не пишете
Както и много други писатели, аз се вдъхновявам, докато изпълнявам ролята на читател.  Вместо да включвате телевизора, докато си почивате от писане и прекарайте това време в четене на чужди произведения. На колкото повече места, тип „Иска ми се аз да бях написал/-а това”, попаднете, толкова по-добра ще бъде творбата ви и толкова по-мотивирани да произведете нещо полезно ще се чувствате. Някои автори намират и другите изкуства за вдъхновяващи – картини, филми, фотография и т.н. Погълнете цялата креативност, която можете, когато не пишете активно.

Не прекъсвайте веригата
Въпреки че легендарното му шоу бе "за нищо", все пак методът за успех на легендарния  комик Дж. Саийнфилд е нещо много - и визуално. Всеки януари той окача голям календар на стената и за всеки ден, който е писал календар, той печели правото да нарисува голям, червен "Х" върху този ден. Самото рисуване на тези Х-ове е доста забавно и възнаграждаващо, така че той продължил да го прави. Накрай, той започнал да създава верига от червени Х-ове. Идеята била никога да не я прекъсва. Това простичко удоволствие може да се превърне в изненадващо мощен мотиватор. 

Никога не пропускайте два пъти
Ако не можете да си позволите лукса на свободното време, можете да си позволите съвсем малки прекъсвания и все пак да успявате. Нека кажем, че вече сте приели новите навици в своето всекидневие – мястото, настроената аларма и т.н... Но един ден се будите и просто не Ви се пише.
Е, тогава недейте. Ние всички кръшкаме от време на вре. Не се самонаказвайте, но и не си го позволявайте два поредни дни. Неминуемо ще изпуснете нещата от контрол. Правилният начин на мислене е: „Никога не пропускайте два пъти”, за да се върнете в играта.
  
Бъдете гъвкави
Графикът Ви за писане може да се променя – често. Важни събития ще ви отклоняват, но можете да си планирате нов график. И тогава се придържайте към него

WriteOrDie (Приложение, а значението му е „Пиши или умри”)
Ако всичко друго се провали, винаги можете да използвате приложението „WriteOrDie”. Тази програма е абсолютно диаболична!



Няма коментари:

Публикуване на коментар