неделя, 7 юни 2015 г.

Как да изберете правилната гледна точка за романа си

част от 

От всички решения, които трябва да вземете, когато създавате роман, изборът на гледната точка,  от която да разкажете историята си, е едно от най-важните. Има много опции за обмисляне – първо лице, второ лице, трето лице, ограничена гледна точка и т.н. , - че е трудно да прецените точно, коя точно ще подхожда на творбата в. Ако изберете грешната, може да задушите това, което сте написали и да го отдалечи от мястото му на шедьовър, което сте му отредили. Така че, преди да изберете гледната точка, от която да разкажете историята си, уверете се, че разбирате разликата между всички тях и как тя влияе на разказването.

Писателска гледна точка
Много книги са написани с предварително определена гледна точка на разказвача, но това не винаги е най-добрият начин. Често е по-добре да се обмислят всички опции, преди да го подкарате така. В „Писане на страхотна художествена литература – герои, емоции и гледна точка“, Нанси Крес (автор на 16 романа и три сборника с разкази), дава нужните съвети за това как да изберете правилната гледна точка за вашата книга. Дали пишете от първо или трето лице, вие ще се водите от съвета ѝ как да измайсторите сцените така, че да подхождат най-добре и да ви помогнат да изградите покоряващи герои. Ще намирате пример след пример за гледната точка. Литературата в този източник не само ще променят начина, по който гледате на писането на роман, но също така ще ви позволи да напишете най-добрата книга, на която сте способни.

Разказваческа гледна точка
Развиващият глас, наративът и героят могат да бъдат изключително трудни, ако не се заредите с правилните инструменти. Ето защо Орсън Скот Кард е събрал всичко, от което се нуждаете и ще ви преведе през критичните писателски решения, необходими за съставянето на страхотна книга с неговата „Елементи на писането на художествена литература – герои и гледна точка“. В тази книга вие ще получите отговори на въпроси като какво е герой, какво прави добрият герой, как да кръстите героя си и как да изберете между гледната точка на първо и трето лице (сред другите неща). Съветите нямат край, така че това е книга за писането, която ще прелиствате отново и отново, без значение колко романи сте написали.

Дълбаещата все по-дълбоко гледна точка
Да се разбере дефиницията, не е единственият елемент от цялостния процес на избор на гледна точка на роман. В писането, тя е ключът за признаването и осъзнаването, че гледната точка, която сте избрали може всъщност да подсили вашата история. Спечелилият награди автор и инструктор по писане Алиша Расли разбива на пух и прах всичко това в „Силата на гледната точка“, лесен за прочит източник, който покрива всичко от съвети за техники за избор на жанр, за създаване на динамична гледна точка до индивидуални стилове и още много други. Книгата включва упражнения, оформени така, че да ангажират мисълта ви и да ви помогнат да установите коя гледна точка да изберете, но също така и как да построите своя перфектен роман. В допълнение, можете също така да изберете гледна точка и работен вариант на гласа, който да ви позволите да тествате собствената си наративна гледна точка като си отговорите на седем важни въпроса, които всеки писател би трябвало да си зададе преди да напише глава 1.


Литературна гледна точка
Понякога ви трябва добра основа, върху която да заковете гласа, който искате да разкаже вашата приказка. Друг отличен източник за съвети по отношение на гледната точка е “Writer’s Digest”, който има такъв раздел, посветен на гледната точка в литературата. Той включва ключовете към писането в различни гледни точки в зависимост от жанра, всички за и против за писането в сегашно време и т.н. (при желание, мога да ви изпратя превод на някоя от тези статии – б.пр.)

Тествайте своята гледна точка

Без значение каква посока изберете за своята книга, ще бъдете по-добре екипирани да продължите, когато знаете, че има какво да научите за избора на гледна точка. Дали ще решите да се спрете на подхода от първо лице в научно-фантастичен роман, да подхванете второ лице в трилър или опитате да достигнете съвършенство от трето лице за друг вид художествена литература, можете да се почувствате уверени само ако сверите часовниците с тези съвети по-горе. Не позволявайте на героя си да отговаря с глас, който не подхожда на живота му с най-силната наративна гледна точка, на която сте способни. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар