неделя, 24 май 2015 г.

Намиране на творчески импулс

част от

Може би си спомняте за NaNoWriMo (National Novel Writing Month – Националният месец за писане на роман), месец ноември, в който “Bookbaby” отправят предизвикателството към пишещите да се справят с написването на цял роман в рамките на един месец. Изхождайки от своя опит в това предизвикателство, авторът на статията дава полезни съвети за

Намиране на творчески импулс
от Грант Фолкнър, Bookbaby,
декември, 2014 г.

Едно от най-големите предимства на NaNoWriMo за мен е творческият импулс – той се разпростира дори отвъд ноември. Всяка годна аз се зареждам от въображаемите искри (а понякога дори пламъци), които са причинени от потапянето ми в писането. Също така научих (и продължавам да научавам) важни неща за разпределянето на времето, дисциплината и стойността на това да пиша с другите.

Но.... понякога самият творчески импулс, който ценя толкова много, гасне в забързаното ежедневие. Чудовищната захапка на моя списък със задачи може да бъде по-плашеща от което и да е ръмжене на моите антагонисти. Тази година се питам как да овладея писателските пориви, които преживях този месец и как да намеря начин да ги запазя за цялата година.

Аз току-що открих една проста техника: да се насладя на доброто преживяване от писането, защото импулсът се подхранва от положителни мисли. Според Фред Брайънт, социален педагог в университета „Лойла“ в Чикаго, само чрез отразяването на чувствата ви по време на положителни събития, можете по-добре да включите тези дейности в живота си и да позволите на добрите неща да продължат да се случват, когато въпросът опира до нещо като усилията ви да напишете роман.

Ето някои от техниките на Брайънт:

Благодарете. Лесно е да приемете доброто преживяване за даденост. Правя пауза, особено днес, за да се поклоня с благодарност на многобройните музи от ноември. Аз нямах този роман през октомври. Нямаше да го имам и сега, без NaNoWriMo. Един цял нов свят съществува и искам да продължа да го изследвам.

Поздравете себе си. „Не се колебайте да се потупате по гърба и да се възползвате от предимствата на усилената си работа“ – казва Брайънт. Някои проучвания сочат, че хората, които се отдават на успеха си са по-склонни да се наслаждават на крайния резултат. Да, понякога човечността ни може да се прояви по този начин, така че поздравете самите себе си по най-дивия начин. 

Споделете добрите си чувства с останалите. Без значение дали сте написали пет или петдесет хиляди думи, вие сте направили нещо дяволски добро – направили сте творчеството приоритет в живота си. Сега сте модел за подражание, по отношение на храбростта, за другите. Разпространете новината. Отдайте ѝ се.

Направете си ментална снимка. Спрете за момент и съзнателно се замислете за това, което е било забавно, смислено, разширяващо мирогледа ви или чудесно, свързано с писането на роман този месец. Съсредоточете се върху тези моменти, за да продължите и си забранете да мислите за болезненото писателско блокиране или за подпухналите от безсъние очи.

Погледнете назад към това, което сте постигнали, от бъдещето. Помислете за себе си след години, когато поглеждате романа, който сте написали този месец. Можели сте да гледате завръщането на смърфовете на екран или да упражнявате уменията си по стрелба, но вие сте направили нещо незабравимо. Направили сте нещо голямо. Написали сте роман.




Няма коментари:

Публикуване на коментар