вторник, 31 май 2011 г.

Приятелство от Индия

Долу, вдясно, можете да видите и моето участие в това списание. Не заради мен, а заради хората, които повярваха в мен - JT, редактор на списанието и Premji - приятел от "Poetfreak|", споделям с вас тази новина.
Това, че повярваха в мен е отговорност, която ще защитавам с времето.

петък, 27 май 2011 г.

Отзвук за представянето на "Четири" във Велико Търново



Ето тук и тук можете да видите обещания отзвук за представянето на нас, от проект "Четири", във Велико Търново.


С благодарност, от името на Четиримата!

четвъртък, 26 май 2011 г.

25 май - един ден на "Четири" в Горна Оряховица и Велико Търново




С благодарност към общината и читалището в Горна Оряховица и Велико Търново, към книжарница "Хеликон" във Велико Търново и всички приятели, които няма да изреждам поименно, но които отделиха част от времето си и бяха с нас преди и след представянията ни.
Очаквайте скоро и отзвук от медиите в Горна Оряховица и Влико Търново, които уважиха с присъствието си нашето творчество.
Можете да видите клип със снимките на стената ми във фейсбук. Тук качвам само част от тях.

вторник, 24 май 2011 г.

Честит празник!


Той е празникът на всички, за които Словото е малко повече от начин да се набавят ежедневните нужди. Празник, който изисква повече мълчание и признание в сърцата. Признателни сме за това, което имаме като богатство. Богатство, което не може да бъде обрано. Богатство, което е възпято във вечния химн.

Щастлива съм, че днес успях да споделя този празник и с приятелите по Слово от други части на света ето тук. И благодарна за техните реакции.



снимка: http://students.uni-sofia.bg

понеделник, 23 май 2011 г.

Подкрепа от приятели


От името на проект "Четири" благодаря официално на Кафене.бг, които не спират да ни подкрепят.  Тук можете да видите как.

Радваме се, че ви има приятели!

неделя, 22 май 2011 г.

Медиите за проект "Четири"

Проект "Четири" е едно успешно начинание и продължаваме своята обиколка из страната. Нали не сте забравили?
На 25 май сме в Горна Оряховица (10:30 - Общинска библиотека) и Велико Търново (17.00 - книжарница "Хеликон").
На 8 юни най-после  ще се спрем и в София.



Това, че ние сме добър екип, в който всеки един допълва останалите трима, е важно, за да можем да продължим напред. Това как ни чувствате вие е един от най-добрите корективи за дейността ни. Всичко това ни прави много щастливи, но решихме днес да си припомним как реагираха медиите в различни градове на страната както преди, така и след наше представяне.

Първата ни спирка беше Перник. Ето тук можете да видите реакцията за това представяне. За нас тази среща с градската литературна общественост беше много важна. От една страна, получихме невероятна подкрепа. От друга, точно тогава взехме решение да издадем наша обща стихосбирка и да продължим пътуванията си. Тя вече е факт.





Последва Пловдив - ще се върнем там през септември.
Накрая (за сега), но не и на последно място - Добрич.
Очаквайте и по-нататъшни отзиви.

Благодарим ви за това, че сте с нас, приятели!

петък, 20 май 2011 г.

По стъпките на проект "Четири" - видео



Проект "Четири" продължава своята обиколка из страната 
на  25 май,2011 година - сряда ще посетим два града:

ГОРНА ОРЯХОВИЦА -
ОБЩИНСКА БИБЛИОТЕКА

начало - 10.30 часа

и

ВЕЛИКО ТЪРНОВО -
ХЕЛИКОН

начало - 17 часа

четвъртък, 19 май 2011 г.

Проект "Четири" продължава обиколката си

Проект "Четири" продължава своята обиколка из страната 
на  25 май,2011 година - сряда ще посетим два града:

ГОРНА ОРЯХОВИЦА -
ОБЩИНСКА БИБЛИОТЕКА

начало - 10.30 часа

и

ВЕЛИКО ТЪРНОВО -
ХЕЛИКОН

начало - 17 часа



Заповядайте!

понеделник, 16 май 2011 г.

Център за деца с проблеми в развитието и участието на прокт "Четири" в тяхното тържество

Проект "Четири", представен от мен, но с творчеството на Четиримата, беше част от тържеството на тези прекрасни деца и техните родители. Чистотата на детските сърца не правеше разлика между домакини и гости и всички се веселиха еднакво. Докосваха книгите, прегръщаха куклите, танцуваха с прекрасната хип-хоп група и тяхната ръководителка. Благодаря ви за поканата, приятели!

неделя, 15 май 2011 г.

Един ден в Солун - 14.05.2011 г.

Ина, Веси и Севи - една прекрасна почивка. Благодаря ви, приятели!

петък, 13 май 2011 г.

Руска вечер - 12.05.2011 г.

Иван и Живка Ненкови и приятели направиха вечерта прекрасна! Благодаря на всички! :)

сряда, 11 май 2011 г.

"Искам себе си" - клип от представянето

Представяне на "Искам себе си"


Книжарниците са моята слабост. Ето защо, всяка нова (за мен) предизвиква възторга ми. Двойно по-голям беше той на 11.05.2011 година, защото точно в книжарница "Хеликон" на бул. "Цар Освободител" моята редакторка и приятелка и много талантлив творец Габриела Цанева представи новата си книга "Искам себе си". Книга - поетичен дневник, която ви препоръчвам да не пропускате.В нея тя е събрала общуването, взаимните предизвикателства и вдъхновения с виртуални приятели - за щастие, с някои от нас го е осъществила и в реалността, - знанията си по отношение на източните форми на поезия и естетика и вече споменатия талант да пише, за да открие себе си. Точно в тази книга ще можем да се насладим и на дарованието на авторката и като художник.


За мен не беше изненада, че залата се изпълни с хора. Творец като Габи, който не само твори, но и общува със сърце, неминуемо е обграден от много хора, които отговарят на сърдечността й със сърдечност. Няма как да не отбележа и присъствието на трима от четиримата й до сега издатели. Прецедент, който оставям вие да изтълкувате по единствения възможен начин.

Тържественото събитие беше открито от самата Габриела Цанева, водещият - Кирил Назъров (информация за него можете да прочетете тук) - и редакторът на книгата - Георги Цанков. Когато Словото тържествува, няма нужда от коментар. Знам само, че съм една от щастливците, докоснали се до него.




Думата беше дадена и на приятели на Габи. Сред тях се откроиха господин Петър Огойски - автор на предговора към предишната й книга "Светлата пътека към звездите", Иван Селановски и Йордан Борисов - председател на Съюза на писателите-земеделци. Последният дори изненада публиката с "римушки във влака", посветени на Габи. Тя, с присъщата си скромност, го спря, защото се е засрамила. Красиви думи чухме и от бащата на Габи - господин Цаньо Цанев.


Тържествената част приключи с изрецитираното от самата Габи стихотворение:
Момиче. Очи
като цвете. В тях грее
светът. Политам ...

Беше предвидено и време за автографи, разбира се. Време, в което всеки можеше да се доближи до Габи и да се прибере у дома с една книга в повече. С едно приятелство в повече. С красота в повече. Такъв товар се носи с лекота.

Кукли - спомен от детството

 
Скоро ще видите участието им в една
наистина добра кауза

петък, 6 май 2011 г.

Кукли, 3

четвъртък, 5 май 2011 г.

Представяне на "Еротика по селски" и изложба от Павлина Йосева


На 4ти май читалище „Добри Чинтулов” – център, в който културният живот продължава да кипи с пълна сила напук на кризата и недоимъка, - приюти изложбата на Павлина Йосева. Нещо повече – даде възможност ваятелката на думи да представи и своята хумористична книга „Еротика по селски”. Събрахме се приятели. За да бъдем заедно. Както казах и на 13ти април, „заедно” е вълшебна дума. Прекрасните Катрин (дъщерята на Пин4е) и приятелката й/ни Светла, облечени в народни носии посрещнаха гостите с хляб, сол и мед.  









Върнахме се години назад, за да си спомним младостта на баба Мара – неповторимият образ, изваян от Павлина Йосева, който вече не живее само на страниците на литературните сайтове. Една много щура и сърцата баба, чрез който създателката й запазва диалекта на родния си край – Шуменския. Като всеки млад човек, който търси себе си, тогава Баба Мара се взимаше малко на сериозно. Пишеше за любов. Стихотворенията : „Чрез дявола...”; „От змийската любов анатемосана” и „Неудобна за гледане”, изпълнени от самата нея ни напомниха този период.

След музикална пауза от Иван Ненков, Цвета Динева ни разходи из картините на Пин4е с  лекота. Така, както само ценител на изкуството и истински приятел може да говори.









Рециталът на Пин4е продължи със забавните, но и замислящи стихотворения.




След като Иван ни попя отново, минахме на секцията псевдо-преводи на италиански и английски. Дворчето на Баба Мара й става тесничко и тя наистина трябва да бъде чута на колкото се може повече езици. Тази секция беше затворена от друг прекрасен бард – Бойко Георгиев.



Такава една хубавка и мъдра, баба Мара ни разказа как с „фустата с розова подплата” е тръгнала за Холивуд, откъдето е получила смс. „Нидей рива” – ако можеш и то от смях. Разказа го разбира се съвсем поетично с едноименните стихотворения.

Целият този талант и класа не може да бъде оставен само в рамките на страната ни. Почитателите на мултинационалния сайт за поезия ще могат да прочетат сериозния (този път) превод на стихотворението „Аз съм баба ви Мара”. Връзка към него ще получите съвсем скоро във фейсбук.




Афтър-партито вече е задължително за нас. В „Нашенци” се почерпихме и продължихме да рецитираме. Отново заедно.

Попътен вятър, Пин4е!

вторник, 3 май 2011 г.

Faces (Лица)

понеделник, 2 май 2011 г.

Отзвук за представянето на "Четири" в "Подиум"

Скъпи приятели!

Тук можете да видите как реагира културната общественост на Добрич в лицето на г-н Ангел Радилов - собственик на сайта за изкуство и култура на Добрич "Подиум", - на нашето представяне там.
Специални благодарности от  Ина Крейн, Иван Христов, Павлина Гатева и от мен - Весислава Савова.

неделя, 1 май 2011 г.

Презентация, Добрич

"Четири" предпремиерно в Добрич


Наистина,пътят до Добрич е дълъг. За 24 часа София-Добрич-София е нещо нормално само за професионални шофьори. :) И все пак, когато Словото се чувства на тясно, не може да бъде ограничавано. Още повече, че в Добрич ни очакваха. Николай Пеняшки-Плашков се беше подготвил още отпреди седмица и след като ни посрещна изигра ролята на екскурзовод из Добрич - град, непознат и за Четиримата.


Тъй като до откриването на работната ни предпремиера имаше достатъчно време, ние имахме удоволствието да видим паметника и къщата музей на Йордан Йовков, както и градския парк "Свети Георги".

Когато вече влязохме в Етнографския комплекс на Добрич, бяхме завладени от атмосферата на добре запазеното минало. Сигурно ви звуча леко смехотворно, но помислете. Къде другаде, ако не в миналото на България се коренят ценностите на нашата Родина? Как бихме могли да мечтаем за едно по-добро бъдеще, ако се отречем от миналото си? В Миновото кафене вече ни очакваха. Собствениците на кафенето се усмихнаха и ни приветстваха с добре дошли.


На небезизвестната лавица с книги на гости на кафенето вече е и книгата "Четири". Книга, която представихме с елемент на изненада дори за нас самите. Никой от нас не знаеше как ще бъде представен от другия. Това беше още едно доказателство доколко квартетът ни е успешен. Ние си имаме доверие, а това е най-важното, за да продължим напред.

Беше хубаво да си стиснем ръцете с хора, с които до момента сме общували само виртуално. Беше хубаво да получим толкова подкрепа, усмивки и дори цветя от Георги Балабанов - член на Управителния съвет на СБНП.

И Четиримата благодарим на всички приятели от Добрич. И до нови срещи!